Nieuwe Instituut – Museum voor architectuur, design en digitale cultuur

 Nieuwe Instituut

De Matroos en het Meisje Restaurant in Rotterdam

 Museumpark 25.

Ontdek Het Nieuwe Instituut (HNI) in Rotterdam, een waar mekka voor architectuur, design en digitale cultuur. Dit indrukwekkende museum is tevens een platform voor de creatieve industrie en biedt een scala aan tentoonstellingen en debatten die de verschillende ontwerpdisciplines belichten, van grafisch ontwerp tot productontwerp en van games tot mode. Ook interieurarchitectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur komen aan bod.

Het HNI heeft daarnaast de unieke verantwoordelijkheid voor het beheer van Huis Sonneveld, een museumwoning vlak naast het instituut. Bovendien zorgt Het Nieuwe Instituut voor de Nederlandse inzendingen in de architectuurbiënnales.

In 2013 ontstond Het Nieuwe Instituut uit de samenvoeging van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Premsela Instituut voor design en mode en het Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur.[1] Het algemeen en artistiek directeurschap werd in handen gegeven van Guus Beumer, een cultureel ondernemer die het museum jarenlang succesvol leidde. In 2021 nam Aric Chen de leiding over, en blijft Het Nieuwe Instituut een bron van inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in de wondere wereld van ontwerp en creativiteit.